Rezumat Suleyman Magnificul (Muhteşem Yüzyıl)


Sezon 2

Hatice ramane insarcinata cu gemeni.Mahidevran ii da lui Valide biletul lui Leo despre Hurrem.Ea o cheama pe Hurrem in camera sa,dar apoi lesina.
Hurrem vroia sa se casatoreasca cu Suleyman.Apoi este trimisa catre Palatul Crimeei la ordinul sultanului,Valide concepe o capcana pentru ea,spunandu-i sa se intoarca pentru o vizita si pune niste oameni sa o omoare,dar Bali Bey o salveaza.Revine la Palatul Topkapi si Sultanul decide sa se casatoreasca cu ea.Dupa casatorie,Suleyman vine sa-i spuna noile sale planuri lui Valide,dar cand Hurrem incearca sa-i sarute mana ea statea in picioare,ceea ce a fost vazut de Valide ca un gest inacceptabil.Lesina in bratele sultanului si el o duce in camera sa se odihneasca.Mahidevran ramane surprinsa,iar mai apoi enervata,se decide sa nu-si mai plece capul.
Ibrahim a fost lovit de o sageata otravita in timpul unei ceremonii.Hurrem se teme ca ar putea fi acuzata pentru asta,fiindca trimise un arcas sa-l omoare pe Ibrahim,dar a oprit atacul chiar in ultimul moment,dupa ce o vazuse trista pe Hatice.Atacatorul lui Ibrahim era un arcas trimis de altcineva.Nigar, Matrakci si Sumbul au calatorit intr-o primavara calduroasa pana la Ibrahim pentru a-l vindeca.
Furioasa,Madevran vine la usa lui Suleyman si il roaga pe gardian sa-i anunte prezenta insa Suleyman refuza sa o primeasca motivand ca e ocupat.Ea face scandal si sultanul ii da atentie in cele din urma.Ii cere sa-i redea libertatea si sa-si petreaca viata ca o femeie libera,ceea ce Suleyman refuza.Apoi il roaga sa o trimita in exil cu fiul,dar el ii spune ca poate pleca,insa fiul va ramane cu el.Mustafa il convinge pe tatal sau sa-i trimita pe amandoi la Palatul Edirne.
La initiativa lui Valide,nepoata ei Aybige vine din Crimeea la Palatul Topkapi,pentru a fi protejata de bataia pe succesiune dintre fratii lui Valide,dupa moartea tatalui lor,stapanul Crimeei.Ei ii spune Aybigei sa stea departe de Hurrmen deoarece ar putea avea o influenta negativa asupra ei,dar ea e incapatanata si Hurrem este binecunoscuta in tara ei deci decide sa se imprieteneasca cu ea.Se indragosteste de Bali Bey,el fiind responsabil de securitatea intregii familii regale.

Nigar Hatun se casatoreste cu Nasuh,la initiativa sultanelor Hatice si Valide.Nigar nu este multumita de aceasta nunta,deoarece era indragostita de Ibrahim.In prima noapte in noua ei casa,este surprinsa sa-l vada pe Ibrahim intrand si spunandu-i ca el si Matrakci au o intelegere si el este cel care va fi cu ea de acum.Nigar este fericita de aceasta turnura a evenimentelor.
Intre timp,Hatice da nastere la doi gemeni,un baiat si o fata(Huridzan si Osman) iar Hatice si Imbrahim sunt fericiti sa-si tina copii in brate.
Timpul trece si la varsta de 17 ani,Mustafa revine la Topkapi sa stea cu tatal sau pana va fi trimis in exil.Se indragosteste de Nora(Efsun),care ramane insarcinata.Mustafa nu stie ca Efsun lucreaza pentru Hurrem si are planuri de a-l otravi.Ea ii pune otrava in mancare,dar in ultimul moment regreta si arunca mancarea.Mustafa se imbolnaveste si Mahidevran trage concluzia ca fost planul lui Hurrem.
Mahidevran afla ca Efsun e insarcinata si vrea sa o faca sa avorteza,dar Mustafa o opreste si o trimite pe Efsun in camerele sale.Hurrem ii spune lui Valide despre sarcina lui Efsun iar Valide o trimite pe Daye sa scape copil.Mustafa nu reuseste sa o scape si de data asta,iar copilul si Efsun mor amandoi.
In timp ce Sultanul era la razboi,Valide si Mahidevran conspira impotriva lui Hurrem.Valide pune un spion si o lasa pe Hurrem sa conduca haremul pentru un timp.In timpul rebeliunii provocate de spionul lui Valide,Fatma,una dintre servitoare este acuzata de furtul aurului iar fata inocenta se arde singura.Servitoarele iau torte si fug de-a lungul culoarului incercand sa ii dea foc,dar Daye si gardienii o salveaza.Daye este concediata pentru asta.
Cand Sultanul se inttoarce si afla ce s-a intamplat,o cearta pe Valide pentru ca nu e capabila sa conduca haremul si s-a saturat de certuri.Este de asemenea suparat pe Ibrahim,pentru ca nu i-a dat scrisoarea de la Hurrem cand erau la razboi,dar Ibrahim spune ca el nu a vrut sa-l ingrijoreze si oricum le-a dat ordin lui Daye si Nigar sa o protejeze pe Hurrem,chiar daca Sultanul era respnsabil pentru viata ei.Sultanul ii da inapoi postul Dayei.
Hurrem si Mahidevran se bat dupa ce Gulsah i-a luat pozitia Dayei si Mahidevran incerca sa o palmuiasca.Suleyman apare si ii cere scuze dupa care ea fuge plangand in camere.Mustafa da buzna in camerele lui Hurrem pentru a vorbi cu tatal lui si au o discutie lunga despre modul in care Hurrem il manipuleaza dupa care Suleyman incearca sa-l invite pe Mustafa in camerele sale,dar este refuzat.Mustafa aproape pierde sustinerea din partea tatalui sau cand nu vrea sa vina la Aya Sofia cu el,dar Ibrahim reuseste sa-l faca sa vada motivul.
Hurrem intra in conflict cu Mustafa,iar Suleyman ii da lui Mustafa locul sau.Hurrem e nemultumita si au o discutie.Cihangir,fiul cel mai mic al lui Hurrem se imbolnaveste,dar ea nu ii spune lui Suleyman,ceea ce il infurie si cum situatia se agrava el si Hurrem se impaca si cheama un doctor.Lui Cihangir i se dezvolta o cocoasa si ei incearca sa rezolve prin fizioterapia cat inca mai este copil.Cihangir se face mai bine,dar nu se recupereaza complet si Suleyman are un atac de cord.
Mahidevran e constienta ca dupa moartea lui Suleyman fiul ei va deveni Sultan, deci incearca sa-l convinga pe Mustafa ca trebuie sa aiba grija cu fratii lui,ceea ce el refuza.Vorbeste apoi cu Ibrahim,Valide ii aude si o trimite pe Hurrem si pe copiii ei in palatul lui Hatice pentru a-i proteja.Cand Suleyman se trezeste, Mahidevran ii iese si mai mult din gratii.Gulsah s-a certat cu Daye,iar din cauza asta Daye a omorat un vindecator din greseala si a fost data afara din harem.Mahidevran e fericita crezand ca Gulsah va lua postul din nou,dar e surprinsa sa auda ca Valide ii da postul lui Nigar.Mustafa pleaca la Manisa curand.
Hurrem conspira impotriva lui Ibrahim si o ascunde pe Nigar in locuinta lui Hatice cu ajutorul lui Gulsah,care aproape fusese ucisa de Mahidevran.Hatice o gaseste pe Nigar si isi da seama ca Hurrem i-a zis adevarul,ca Nigar e insarcinata cu copilul lui Ibrahim.Nigar naste si Hatice ii spune ca baiatul s-a nascut mort,dupa care Hatice are o cearta lunga cu Ibrahim.
Valide afla despre legatura lui Ibrahim cu Nigar,si vrea sa o scoata din functie.Ea vine in camerele sultanului sa-l informeze,dar sufera o izbitura inainte sa poata spune ceva.In cele din uma Suleyman ii da haremul lui Mahidevran, pe care imediat il foloseste pentru a lua camerele lui Valide,ceea ce Suleyman nu permite.
Hurrem conspira impotriva lui Mahidervran facand-o sa para ca cineva care ar dori sa o sugrume pe Gulfem,care i-a luat postul lui Nigar.Suleyman ii da lui Hurrem pozitia de lider al haremului si sezonul se incheie cu toti facand plecaciuni in fata ei si Mahidevran uitandu-se nervoasa la ea.

Sezonul 3

Dupa ce se afla de legatura dintre Ibrahim si Nigar, Ibrahim paraseste orasul intr-o lupta impotriva Persiei.Dupa intoarcerea sa reuseste sa salveze relatia sa cu Hatice.
Nigar Kalfa naste.Hurrem ii salveaza viata.Hatice ascunde copilul de Ibrahim si Nigar.Dupa cativa ani, Hurrem descopera secretul si-l anunta pe Ibrahim.Ibrahim si Hatice decid sa o casatoreasca pe Nigar cu Rüstem.Ibrahim il promoveaza la rangul de Sancak Beyi si-l trimite departe intr-o misiune.
Printul Mustafa se stabileste la Manisa unde are titlil de Sancak Beyi.Se indragosteste de Helena, fiica unui fermier, in timp ce la Istanbul favorita sa, Fatma, este insarcinata cu copilul lui.Impotriva vointei tatalui sau, Mustafa planuieste sa se casatoreasca cu Helena.La o intalnire secreta cu Ibrahim, Marele Vizier reuseste sa-l convinga pe print sa  scape de Helena.
Firuze, o fata noua in harem, reuseste sa devina a doua favorita a sultanului, dupa Hurrem.Intregul harem incearca sa o scape de razbunarea lui Hurrem.In timp ce incerca sa o ucida, la ordinul lui Hurrem, Rustem descopera ca tatuajul de pe gatul ei are legatura cu Safavids.O anunta pe Hurrem, care il informeaza pe Suleyman, ce ia decizia de a o trimite afara din harem.
Fatma naste un baiat.Suleyman ii da numele baiatului tot Suleyman.Mai tarziu, baiatul lui Mustafa se imbolnaveste grav si moare.Intre timp se afla ca una din servitoarele printului este insarcinata.Fatma se intristeaza si ulterior se sinucide.
Hurrem si Ibrahim continua sa lupte unul impotriva celuilalt.Suleyman devine suspicios la adresa lui Ibrahim.
Suleyman il executa pe Ibrahim si ii trimite cadavrul la palatul lui Ibrahim.Hatice devine foarte suparata de moartea iubitului sau si rupe legatura de rudenie cu fratele sau, Suleyman.
Impreuna, Hatice si Mavidevran, planuiesc sa o ucida din razbunare pe Hurrem, trimitand-o pe Diana, servitoarea lui Mahidevran, deoarece ele o vedeau pe Hurrem responsabila de executia lui Ibrahim.
Șah Sultan decide sa stea impotriva intereselor personale ale lui Hurrem.Nasuh o trimite pe Esma, fiica lui Ibrahim, la Nigar, mama ei, care era acum casatorita cu Rustem.

PS:Imi cer scuze,nu urmaresc serialul,habar n-am ce se intampla si unii termeni specifici limbii turcesti s-ar putea sa nu fie corecti.Tot ce e scris aici am tradus de pe Wikipedia.
Sezonul 1 nu l-am tradus presupunand ca l-ati vazut pe tot si stiti deja ce s-a intamplat :))

Comentarii

  1. Nu inteleg de ce in sezonu 3 rustem e casatorit cu nigar si nu cu mihirima?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hurrem e preferata mea. Cea mai frumoasa si desteapta femeie a vremii sale a fost iubita de Soliman pentru inteligenta si veselia sa.Dinastia Otomana nu a vrut s-o accepte ,deoarece era deosebita de ei si asta o facea si mai tare sa creasca in ochii sultanului.Asa sunt prostii.Cand apare un om mai destept ca ei se simt in pericol si reactioneaza manati de sentimente josnice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adica in tot palatul ala numai ea era desteapta, toti ceilalti erau prosti facuti gramada... mai, sa fie!

    Mai citeste documente istorice, nu era frumoasa, doar inteligenta, dar din pacate, si-a folosit inteligenta pentru a ruina imperiul si pentru a-si vedea ambitiile personale implinite.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Stii bancul cu...? Aproape toate bancurile sunt aici

Orar clasele 9,10 si 11 Stiinte ale naturii

Despre Transpiblock - pareri dupa doua saptamani de folosire